Koenraad Van Meerbeek (KUL) legt uit wat draslanden zijn en hoe ze de biodiversiteit beschermen.3/2/2022 Eenenvijftig jaar geleden vond in Ramsar (Iran) de Convention on Wetlands of International Importance especially as Waterfowl Habitat plaats op initiatief van UNESCO. Op die conventie onderschreven de deelnemende landen de fundamentele ecologische functies van draslanden (Wetlands). Vijftig jaar later, in 2021, keurde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie goed om voortaan op 2 februari het belang van draslanden onder de aandacht te brengen. World Wetlands Day vindt niet toevallig op 2 februari plaats, want dat is ook de dag waarop de Ramsar-conventie in 1971 werd ondertekend. Toch ziet Koenraad Van Meerbeek het behoud van diversiteit en dus de bescherming van ecosystemen niet hoog op de politieke agenda staan. Wat zijn draslanden? Wat is de maatschappelijke waarde van draslanden? En waarom is het behoud van draslanden belangrijk voor de bescherming van de biodiversiteit? In een interview legt Koenraad Van Meerbeek, professor aan de KU Leuven, het belang van draslanden uit. Koenraad Van Meerbeek is hoofd van het sGlobeLab, een onderzoeksgroep binnen de afdeling Bos, Natuur en Landschap van de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven. Hij richtte de onderzoekseenheid een viertal jaar geleden op met als doel menselijke en natuurlijke ecosystemen te onderhouden. In de naamgeving hield hij rekening met zijn oplossingsgerichte visie: ‘s’ staat immers voor solutions. Het lab wil door middel van onderzoek oplossingen bieden om de biodiversiteit te bewaren. Zo legt Koenraad uit dat er reeds veel onderzoek gebeurt naar wat de oorzaken zijn van biodiversiteitsverlies, maar dat er een grote nood is aan oplossingsgericht onderzoek. Die leegte wil Koenraad met zijn sGlobeLab opvullen: “Onderzoek naar de effecten van de klimaatveranderingen op de biodiversiteit, speelt een grote rol voor de toekomst.” “Iedere soort op zich heeft een bestaansreden en de diversiteit aan soorten verliezen we heel snel. Helaas is dat geen overtuigend argument voor de mens om het belang van de biodiversiteit in te zien. Daarom focussen wij ons op ecosysteemdiensten. Dat zijn in feite alle goederen en diensten die ecosystemen aan ons, de mens, leveren. Als je een bos kapt om er een wijk op te bouwen, wat zijn dan de kosten in ecosysteemdiensten?” Koenraad probeert met een simpel voorbeeld uit te leggen dat er aan ieder ecosysteem een voordeel voor de mens verbonden is. “Dat bos zorgt onder andere voor CO² omzetting tot zuurstof en dat is een dienst van de natuur voor de mens. Maar ook de recreatieve waarden van een bos is een ecosysteemdienst.”
Koenraad verduidelijkt dat draslanden belangrijke carbon sinks zijn omdat ze meer CO² capteren dan vrijzetten. “Door de aanwezigheid van water wordt het dode plantenmateriaal afgeschermd van zuurstof. Dat voorkomt de afbraak van het plantenmateriaal. Op die manier slagen draslanden erin grote hoeveelheden koolstofdioxide uit de lucht te capteren en vast te leggen in de bodem. Dat is enorm belangrijk om de klimaatverandering te doen keren.” Hoewel Koenraad niet wist dat de Verenigde Naties 2 februari uitriepen tot World Wetlands Day, betwijfelt hij de maatschappelijke meerwaarde ervan niet. Het is volgens hem belangrijk dat er aandacht gevestigd wordt op het belang van biodiversiteit en ecosystemen. “De overstromingen die we in ons land kenden afgelopen zomer, waren eigenlijk een wake-up call, maar we zijn met z’n allen toch heel snel weer gaan leven als ervoor. Dat is misschien een logisch menselijk beschermingsmechanisme: we trekken ons er liever niet te veel van aan? Daarom denk ik dat het geen nut heeft om mensen te overtuigen met veel cijfers, dat is te alarmistisch. We moeten mensen leren bewust maken van de opportuniteiten die de natuur ons te bieden heeft. Dat moet de drijfveer zijn voor de mens om haar omgeving te beschermen. Ook de omslag naar een meer duurzame samenleving zorgt voor veel mogelijkheden: zo biedt de groene sector enorm veel werk- en dus inkomensmogelijkheden.” Op die manier verwijst Koenraad naar de Ramsar-conventie wanneer hij het heeft over het belang van draslanden.
Tags:
0 Reacties
Laat een antwoord achter. |
Elian PergolaKritisch gebekt vogeltje met engagement, een camera en een podcast. Schrijft uitlatingen op deze pagina. Tags
Alles
Voel jij je aangesproken? Wil je samenwerken of graag samen met mij een artikeltje schrijven?
Archief
Mei 2022
|